divendres, 18 de gener de 2019

LA LLEGENDA DE LAVOISIER

Com ja he comentat en un post anterior, Antoine Lavoisier és considerat el pare de la química moderna però avui no us vull parlar d'això sinó que us parlaré sobre el seu trist final.

Com ja sabeu tots, a finals del segle XVIII a França es va viure una gran revolució que va acabar amb la proclamació de la república. Doncs en aquells temps, concretament l'any 1794, Lavoisier i 26 científics més van ser acusats per Jean-Paul Marat, que era un líder revolucionari, amb uns càrrecs realment ridículs com per exemple l'acusació d'haver adulterat el tabac. Aquesta acusació probablement provenia de la rancúnia que sentia Marat per Lavoisier ja que, uns anys enrere, aquest últim havia rebutjat una invenció de Marat considerant-la ridícula. Finalment però, Lavoisier va ser condemnat a la guillotina però no es va rendir fàcilment. Lavoisier va fer un últim intent de salvar el cap (mai millor dit) intentant apel·lar a la importància de les seves investigacions per a la societat en general, cosa que va donar lloc a una de les frases més tristes i ignorants pronunciada per un dels jutges revolucionaris:

"La república no necessita ni científics ni químics, no es pot aturar l'acció de la justícia"

Diu la llegenda que Lavoisier, com a gran científic que era, un cop va haver assumit que seria guillotinat va voler aprofitar l'ocasió per a fer un últim experiment. Així doncs, el dia de l'execució  (8 de Maig de 1794) va acordar amb uns científics amics seus que quan li tallessin el cap ell seguiria parpellejant. La seva intenció era demostrar que un cop el cap està separat del cos encara té uns segons de consciència. Segons la llegenda, Lavoisier va parpellejar fins a un total de 12 cops.

Un cop mort, Joseph Louis Lagrange, un altre gran científic de l'època, va pronunciar una gran frase que ha quedat per al record:

"Ha estat suficient un segon per a tallar-li el cap però França necessitarà un segle per tal que aparegui algú que se li pugui comparar"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada