dimecres, 23 de gener de 2019

QUÈ PESA MÉS?


Què pesa més, un quilo de palla o un quilo de plom? Molts de vosaltres direu que pesen el mateix però la resposta correcta no és aquesta i si no us ho acabeu de creure feu una prova amb una bàscula...

Per a que no hagueu de fer la prova a casa ja us dic jo el resultat: si agafeu una bàscula i feu la prova veureu que el quilo de plom pesa més. Però per què?

Per començar cal diferenciar el concepte de pes i massa: la massa de cada un és el quilo del que estem parlant però el pes és la força amb la que atrau la Terra a l’objecte en qüestió. Quan posem qualsevol cosa damunt d’una bàscula el valor que ens dóna el calcula mesurant la força que aplica l’objecte sobre ella, és a dir, el pes.  Si penseu una mica us adonareu que un quilo de palla té un volum més gran que un quilo de plom, no? I si recordem el principi d’Arquímedes sabem que un objecte dins d’un fluid experimenta una força que empeny l’objecte cap amunt i aquesta és proporcional al volum de fluid desplaçat. Amb tot això arribem a la següent conclusió: la palla i el plom estan dins d’un fluid, l’aire, i per tant tenen una força que els empeny cap amunt. La palla però, té un volum molt més gran i per tant aquesta força serà més gran. En conclusió, el fet que la força que empeny la palla cap amunt sigui més gran fa que la suma de totes les forces doni com a resultant una força dirigida cap a baix. Aquesta força resultant però, és més petita en el cas de la palla i per tant la bàscula indicarà un valor menor. La diferència és molt petita (al voltant d’un gram) però hi és.

Per tant, un quilo de plom pesa més que un quilo de palla! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada